Pipeline  

Posted by Asuman Yelen in , ,



Sene 1965-66 civarı...

İki gitarı vardı ağabeyimin. O sıralar The Ventures' in Pipeline' ı sallıyordu dünyayı ve Türkiye' yi. Radyoda sık sık çalıyor, evlerde plakları dönüyordu durmadan.

Sanki o dönemde gitar çalmayan genç yok gibiydi. Genç odalarının bir duvarında asılı bir gitar, odanın mobilyasının bir parçası gibi, olmazsa olmaz eşyalardan biriydi.

Gitar çalıp da o günlerde Pipeline' ı çalmamak... Olacak iş değil. Müthiş havalı bir gitar parçası. Enstrümantal. Benim yaşımda olup da listelerle ilgilenenler ( izlemeyen yoktu sanki o zaman) mutlaka hatırlayacaklardır...

Ağabeyim kimi boş bulursa, ki buna annem de dahil, gitarın birini tutuşturuverir eline karşısına oturttururdu. Önce üç parmağımızı perdelere yerleştirir çok kolay olan ve melodi boyunca hiç değişmeyen iki akora nasıl basacağımızı anlatır sonra kendisi diğer gitarı alırdı.

İlkin biz başlardık akor tutmaya. Tüm dikkat o üç parmağa verilirdi. İşaret, orta ve yüzük parmağı...Pam pa-pampa pampa-pampa pampa- pampa...Sonra tüm ihtişamıyla o girerdi melodiye. Önce parmağını sapın üzerinde havalı bir şekilde kaydırır, sonra son derece coşkulu tremorelerle girerdi melodiye.

Ben kendi adıma müthiş zevk alırdım ona akor tutmaktan. Bozmamak için elimden geleni yapardım. Müthiş güzel olurdu. Nasıl da kaptırır giderdik kendimizi o üç-beş dakikaya. Sanki hiç dert tasa yok gibiydi o geçici büyülü anlarda. Herşeyi unuttururdu müzik.

Son günlerde sıkça çalmaya başladı bir yerlerde yakın versiyonları. Hastalıkta ve nekahatta duygusallaşıyor insan. Ben bu saatler sık sık TV.da 60-70's hits dnliyorum. Birden duyuverdim önce , pampa-pampa pampa-pampa pampa- pampa.... Sonra o coşkulu ezgi....

Bu satırları yazarken buruk bir kaç tesadüf, onun en sevdiği şarkılardan biri, Malagenia, sonra en sevdiği şarkıcılardan biri, Connie Francis adeta eşlik ettiler duygularıma.

10 kasımda 13 sene oluyor kaybedeli.

Bu dünyada pek de bulamadığı huzuru umarım bulmuştur oralarda...

Nurlar içinde yatsın.....

This entry was posted on 6.11.2010 at Cumartesi, Kasım 06, 2010 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

8 yorum

Asucum,
Pipeline şarkısını hiç duymadığımı itiraf edeyim, sanırım yaş icabı bilirsin ben daha 18 imi yeni bitirdim:)) Ama çok merak ettiğim için hemen youtube amcama gittim bana The Chantays grubunun videosuyla birlikte izletti sağolsun, çok güzelmiş ya.
Bu vesileyle abini anmış ve rahmet yollamış olalım. Dediğin gibi yattığı yerde huzurla uyusun...

6 Kasım 2010 13:37

Çok sağol Leylak' cım. Sanırım dinleyince aşina gelmiştir biraz. Bizim 18 lik Rayuş, bırak bilmeyi akor bilem tutardı o günlerde:)))

6 Kasım 2010 15:25

Allah rahmet eylesin,mekasnı cennet olsun...

7 Kasım 2010 12:21

Allah rahmet eylesin Asuman ablacım. Keşke o zamanlar kayır etme imkanınız olsaydı.

7 Kasım 2010 13:38

Çok teşekkürler Ebruli Günce...

7 Kasım 2010 14:09

Şeniz' cim teşekkürler.
Malesef yoktu öyle bir imkan. Sadece hafızalarda kayıtlı.:))

7 Kasım 2010 14:12

Şimdi bana da değişik geldiadını duymadım hiç, acaba müziğini bilsem hatırlar mıyım?
Araştırayım internetten, bilirim mutlaka.
Abinizin ruhu şad olsun.
Gitar çok özel bir enstruman bence.
amatörce çalarım bende, hatta oğlumu hep gitar çalarak uyuturum ben kocaman adam oldu halen devame ediyor bu.
O da büyüyünce beni hatırlasın, gitar çalan bir annesi olduğunu...
Sevgilerimle...

9 Kasım 2010 08:45

Özlem Hanım,
Parçayı hatırlayacasğınızı sanıyor ve umut ediyorum. Bulup dinlerseniz benim o tarihte yapmaya çalıştığım şeyi eminim anlayacaksınız. Gitar hakkındaki bildiklerinize dayanarak.
Çok teşekkürler güzel yorumunuz için.
Sevgiler...

9 Kasım 2010 16:05

Yorum Gönder

Blog Widget by LinkWithin