İnsaniyet  

Posted by Asuman Yelen in , , ,

Bu gün yeğenim bir arkadaşının ameliyat olmak üzere hastanede yatan annesi için hatırı sayılır bir miktarda kan verdi. Hastanın rahatsızlığı dolayısıyla kanındaki trombosit miktarı çok fazla eksildiği için görme yetisi tehlikeye girmiş. Can' ın telefonla anlattığı kadarıyla işin tıbbi boyutu kısaca bu.

Daha başka birileri de bulunur düşüncesiyle kan verme durumu kesinleşmediği için gece Can Sahur için bir şeyler yedi, niyet etmeden yattı, çağrılınca gitti kanı verdi. Tıbbi ya da dini bakımdan ne bir çekinme ve korku ne de tereddüt yaşamadan ona düşeni yaptı. Her gerektiğinde de yapacağı gibi...

Anlamadığım, şaşırarak öğrendiğim şey, hastanın hastanedeki bir sürü yakınının aynı kan grubuna sahip olduğu halde, oruçlarını bozmak istemedikleri için kan vermeye yanaşmadıkları gerçeği . Ve ufak bir sohbetle, bir sürü hastanın (buna bu gün orada açık kalp ameliyatı olacak bir hasta da dahil) aynı sebepten kan bulmakta güçlük çekmesi.

Blogumda bir dini tartışma açmak, ahkam kesmeye kalkışmak yapmayı düşündüğüm en son şey. Ama buradan şu kadarını da söylemeden geçemiyeceğim. Bana göre İslamiyet bir kurallar manzumesinden ibaret değildir. Birinci planda insan hayatı ve insani sorumluluklar gelir. Aksini düşünen ve sadece kuralları önemseyip, bir insanın hayatını göz ardı ederek, cenneti garantilediğini zannedenler, bence bu dini yüreklerine değil sadece hayatlarına geçirmiş olanlardır ki .....

Daha fazla devam etmek istemiyorum. "Herkesin dini kendine," diyerek bu konuyu kapatmak galiba en iyisi olacaktır....

Görüşmek üzere....

This entry was posted on 31.08.2009 at Pazartesi, Ağustos 31, 2009 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

9 yorum

Asuman Hanım,herkesin dini algılayışı maalesef farklı. :(

Bana göre ,dinimiz bizler için fiziki ve ruhi olarak yapıcı detaylarla bezenmiş.Ve dayatıldığı gibi ,bu kadar küçük hesapların barındırıldığı bir din değil.

Eğer oruç tutanlar bu kuralları özümseyememişlerse ne yazık onlara ! .Oruç tutmak yemek yememek ya da içmemek değil ,nefs-i terbiye etmek.

Siz orada bir hayat söz konusuyken kan vermek orucu bozar diye kan vermiyorsanız.Ben sizin hem dini inancınızdan hem de insanlığınızdan şüphe ederim.

Can sanırım yiğeniniz,çok güzel bir şey yapmış.Tebrik ediyorum kendisini.Oruç bozuluyor dahi olsa (asla inanmıyorum böyle hurafelere)orda bir insana hayat veriyor .Bana göre bütün sene oruç tutan insanlardan daha çok makbule geçmiştir yaptığı.Sevap işlemiştir demiyorum çünkü yapılan ibadetin bonus kazanmak gibi sevap kazanma şekline sokulmasınada karşıyım .

Dediğiniz gibi derin mevzular,kişisel görüşlerimle doldurdum yorum sayfanızı. :)

Herkesin inancı ve ibadeti kendine biliyorum.Ama islamiyeti bu kadar kıt bir dinmiş gibi gösterilmesine tahammül edemiyorum sanırım.

Sevgilerimle :)

31 Ağustos 2009 23:49

İzdüşümler, teşekkür ederim.

Eksik bıraktıklarımı tamamladınız. Söz konusu olan bir hayat olunca ve telafisi mümkün bir kural eksikliği yanlışa bahane ediliyorsa burada bir terslik var demektir. Dinimiz bu yanlış anlaşılmaları haketmiyor.

1 Eylül 2009 00:06

Yazın İzDüşümler'den gelen yorumla bütünleşmiş.
Çok ince bir cizgi bu arkadaşım. Tartışmaya kalkılırsa boyutları "dilaltı ilaçları oruç bozarmı?" gibi dinimizi saçmalamaya kadar götürür.
Can adı gibi can bir genç ve yaptığı insanlık ama gerçek insanlık.
Kan vermeyen yakınlarının tuttuğu oruç!!!
Ne yazık ki dinimizi kendi çıkarları doğrultusunda kullananlar gerçek dinimizden nasibini almıyorlar demektir.
Sevgi ile kal ve Can'ıda öperim...

2 Eylül 2009 01:17

Sevgili Nur,

Yanlış o kadar apaçık ortada ki, üzerinde yorum yapmaya bile gerek yok
belki de.Çok üzüldüm ve kızdım.İnsanlık adına... Mükemmel Dinimiz adına.

İyi geceler...

2 Eylül 2009 01:42
Adsız  

Asucuğum daha iğne yerim kapanmadan yazmış çok da güzel yazmış, mü'min (mü den sonra nefes almadan bir es verilecek) geçinenlere güzel dersler vermış. Ayrıca din olmasa bile ahlak ve insanlık bakımından her türlü ahkamı kesmekte özgürsün. Çünkü çevremde kalp ruh ve insanlık konusunda ahkam kesecek en yetkin insanlardansın. Benden sana tam yetki :) (ben kim oluosam)

Olaya sevap olarak yaklaşmayalım. Oruç bozmak günah, hemfikiriz. Ama bir insanın, elinden birşey geldiği halde sağlığını tehlikeye atmak, yardım isteğini( istek de değil. orada hastası olan insanlar yalvarıyordu...) bilinçli olarak görmezden gelmek daha da günah. Pek çok günah hemde.

Bence ölünce bana kimse kaç gün aç kaldın diye sormayacak. Bu kutsal ayda dininin gereklerini ne ölçüde yerine getirdin diye sorulacak.

Onu bırak da sahurda ne var?


not. problem şu. kan üretilemediği için vücüttaki demir fazlası gözlerde ödemler yaratmış. durum bana açıklandı esasında ama o sırada iğneden korkmakla meşgul olduğum için tam kafamı veremedim.

2 Eylül 2009 02:18

Bir insanın hayatı söz konusuyken kan vermekten kaçınmak bence de hiçbir mazaretle açıklanamaz.
Burada yazdıklarının tamamı benim de görüşlerim Asucuğum.. tıpkısı..
En katı dini kurallara göre bile düşünecek olursak o orucu bozup 61 gün ödemek kaydıyla bile bozulur o oruç.İnsanlık bu kadar mı ölmüş..
Hani arabası kirlenir diye yaralı bir insanı arabasına alıp hastaneye taşımak istemeyenlerden bir farkları yok bence..
Çok üzücü bir durum..
Kendi başlarına geldiklerini düşünseler..
birazcık empati kurabilselerdi keşke..

Sevgilerimle..

2 Eylül 2009 22:38

Gerçekten, otomobil örneğinden hiç farkı yok ne yazık ki. Maalesef bunlar oluyor Zeugma'cığım. keşke olmasa demekten başka fazla yapabileceğimiz pek bir şey yok galiba.

Sevgiler...

3 Eylül 2009 01:07

Yazdıklarınıza aynen katılıyorum..

7 Eylül 2009 04:45

Bir müslümanın oruç tutmaması (ciddi bir sağlık problemi yoksa veya yolcu değilse) elbette büyük bir günahtır. Başka iyiliklerle kıyas edilmez.

Fakat kan aldırmak, kan vermek zaten orucu bozmuyor ki. Kan almak orucu bozar.

29 Mayıs 2017 03:45

Yorum Gönder

Blog Widget by LinkWithin