7 Numara  

Posted by Asuman Yelen in , , , ,

Kişi, yaşamını sürdürürken, yaşayıp bitirdiği her senenin içinde, birkaç “asla” ve “katiyen” sözcüğü bırakıp geçiyor. Söylemek istediğim, bir yandan seçicilik artarken, diğer yandan da esneklik artıyor. At gözlüğünüzü atıyor, siyah ve beyazların yanına grileri de ilave ediyorsunuz. Sonra durup bir bakıyorsunuz ki dört bir yanınız gri. Beyaz hiç kalmamış gibi, siyah, tüm gücüyle varlığını koruyor. Yaşanmışlık , niteliksel ve niceliksel olarak arttıkça, kişiler, olaylar, beklentiler konusunda, sakin, esnek ve ihtiyatlı bir yaklaşım, sizi her türlü hayal kırıklığı ve pişmanlıktan uzak tutuyor.

Bu kadar felsefi bir giriş ne için dersiniz?

Sadece bir televizyon dizisini anlatmak üzere oturdum koltuğuma. Yukarıda yazdığım tüm aforizmalar, televizyon konusundaki yaklaşımım için de geçerli de ondan. (Tabii belki bu arada gelinler de nasibini alırsa sevinirim:)))

Ayağım yüzünden tam bir yıldır eve adeta bağlandığım için, (eskisinden daha) iyi bir kitap okuyucusu, iyi bir müzik dinleyicisi ve tabii ki, iyi bir TV izleyicisiyim. Çok fazla kanal var zaten. Buna bir de Digitürk’ ü ilave edecek olursak, istendiği zaman seyredilecek bir şey her zaman bulunabiliyor. İlişkilendirirsek, televizyonda da yoğun bir gri hakimiyeti var. Ne haberler, ne diziler, ne yarışmalar insanı kesinlikle tatmin edecek gibi değil. Tabii ki siyahlarım var. Örneğin Aşk-ı Memnu, Şehrazat, tahammül edemediğim diziler. Seyrettiğim, arada bir bölümünü kaçırınca üzülmediğim diziler var. Yol Arkadaşım, gibi beğenerek izlediğim diziler de var. Siyaha bir örnek de evlilik programları. Son zamanlarda yemek programları da siyaha dönüştü benim gözümde. Kadın programı için tek beyaz örneğim (artık yok) İnci Ertğrul’ unki idi. Sunucusu, zarif ve insancıl yaklaşımı ve hassas kişiliği ile beni ekrana bağlardı.

Tüm bunların arasında, çok eskilerden bir dizi, yeniden yayında. "7 Numara". Kim bilir bu kaçıncı seyredişim olacak. TRT I de sabah erken bir saatte yayınlanıyor. Çok geç yatmama ve kim bilir önceden kaç kere seyretmiş olmama rağmen, beni biyolojik saatim uyandırıyor. (Beynim, bu diziyi yeniden seyretme isteğimi algıladığından her halde).

7 Numara, benim beyaz renkli dizim. Samimi, gerçek, bizden. Güzel senaryo, güzel yönetim, güzel oyuncular. İnsan yüreğiyle seyrediyor. Hem duygulanıyor, hem eğleniyorsunuz seyrederken. Doğal, saf ve temiz insanların bozulmamış insanların öyküsü. Size güzel şeyler hissettiriyor. Kalbinizi sevgiyle ümitle dolduruyor. Kendimizi yeniden sorgulamamızı sağlıyor. Bunu da son derece iddiasız ve naif bir biçimde ve hatta güldürerek yapıyor.

Oya Yüce- Sadullah Celen ikilisini ve tüm oyuncularını kutluyorum.

Bu arada aynı ekibin çektiği, hem beğenerek ve hem de reyting yapamayıp kaldırılacağından korkarak izlediğim (ve kaldırılan) “Kısa Devre” isimli diziyi de anmadan geçemeyeceğim…

Herkese sevgiler…

This entry was posted on 21.07.2009 at Salı, Temmuz 21, 2009 and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

7 yorum

Bu diziyi ben de çok beğenerek izlemiştim (son bölümlerde biraz saçmalamıştı gerçi ama), gerçekten iyi olma kavramını insana yürekten hissettiren bir diziydi. Ama benim ennnn beyaz renkli dizim yine TRT 1 de yayınlanan ve her tekrarında aynı zevki aldığım "Yeditepe İstanbul" idi, bilmem siz ne düşünürsünüz?
Sevgiyle...

21 Temmuz 2009 16:56

Hoşgeldiniz Leylak Dalı,
Kesinlikle aynı fikirdeyim. Bu dizi
için yazdığım her şeyi"Yeditepe İstanbul" için tekrarlar, altını da çizerim.Hatta yazıda bahsedecekken uzamasın diye vazgeçtim.
Artık, yapımcıların ,Halit Ziya ve Reşat Nuri'yi kabirlerinde rahatsız etmekten vazgeçip Özgün senaryolara destek vermesinin zamanı geldi de geçiyor bile..
Sevgiyle kalın...

21 Temmuz 2009 19:25

Çok fazla dizi izlemiyorum ama ben de "Yedi Tepe istanbul" derim.

7 Numara yı da beğenerek izlemiştim.

TV programları dizileri yarışmaları yemek programlarıyla iyice sıkıcı oldu bence de

İyi geceler tekrar:)

22 Temmuz 2009 00:28

Senden de başka bir yorum beklemiyordum doğrusu Çınar.Ne de olsa artık tanıdık birbirimizi.Programlar konusunda aynı fikirdeyim. Bu yüzden önce Fotoğraf işini, o da ancak Still Life tarzında
devam ettirmeye karar verdim. Sıcaklar hafiflesin yeniden yağlıboyaya başlamayı da düşünüyorum.
Nasip. Sana da iyi geceler..

22 Temmuz 2009 00:47
Adsız  

Asuman Hanım facebook ta yedi numara ile ilgili kurduğumuz grubta bu yazınızı paylaşmak istiyorum.İzin verirseniz minnettar kalacağız.Saygılar...

31 Aralık 2009 00:09

Adsız,
İzin vermek ne demek, memnun olurum.
Yazma amacımız o değil mi zaten. Olabildiğince paylaşmak...
Sevgiler...

31 Aralık 2009 00:39
Adsız  

Teşekkür ederim asu hanım..

Facebokktaki grubumuz
http://www.facebook.com/video/video.php?v=230875365908&oid=179969460335#/group.php?gid=179969460335&ref=mf

31 Aralık 2009 17:23

Yorum Gönder

Blog Widget by LinkWithin